Login client | Presa | Cariere | Contact | Sitemap

Infoline: + 40 21 5890033

SIMPLUS - Nr 1 in solutii sms. Din 2002

Homepage > Resurse > Glosar Termeni

Glosar Termeni

Agregator: Agregatorul de solutii sms furnizeaza interconectarea intre retelele de telefonie mobila si furnizorii de servicii mobile.

API: este acronimul din limba engleza pentru "Application Programming Interface" - interfata pentru programele de aplicatii. In cazul serviciilor SMS, reprezinta modalitatea de a interactiona cu sistemul de transmitere, receptionare si gestionare a traficului SMS. SimPlus furnizeaza API utilizand HTTP sau SMPP.

Bluetooth: Tehnologie radio pe distanta scurta, pentru legarea aparatelor portabile si stationare. Pe o distanta de pana la 100 m, computerele, organizerele si mobilele pot schimba date intre ele. Avantajul fata de infrarosu: nu e necesara linia aeriana neobstructionata dintre aparate.

Distante acoperite de Bluetooth in functie de puterea echipamentului:
Clasa 1 (100 mW): cca 100 metri
Clasa 2 (2.5 mW): cca 10 metri
Clasa 3 (1.0 mW): cca 1 metru

Bulk SMS: este un serviciu ce permite utilizatorilor trimiterea de SMS-uri MT, de cele mai multe ori utilizand o rata mare de transfer (echipamentele SimPlus au fost testate la 1200 SMS-uri/secunda)

IVR: interactive voice response, este platforma interactiva folosita pentru a raspunde apelurilor pe voce ale abonatilor de telefonie fixa si mobila, care doresc sa aiba acces la servicii cu valoare adaugata (SVA) (tarif intre 0.4 si 1.5 euro/apel)

Mail2sms: serviciu care face posibila redirectarea mesajelor primite prin e-mail pe telefonul mobil.

Micropayment: serviciu de microplati utilizand telefonul mobil si serviciul SMS - cu valori intre 3.0 si 10.0 Euro/sms. Este utilizat pentru achizitia de produse (CD-uri, carti etc), abonamente, servicii (taxa de membru etc).

MMS: Multimedia Messaging Service este un standard pentru transmiterea de mesaje multimedia (imagini, text, audio sau/si video).

Mobile marketing: se refera la campanii de marketing derulate prin intermediul telefoniei mobile (in special campanii prin SMS).

Mobile number portability - Portabilitatea numarului este facilitatea oferita utilizatorilor de a isi schimba furnizorul de servicii de telecomunicatii (reteaua) fara a fi nevoiti sa isi schimbe si numarul de telefon. Astfel, un numar de telefon nu mai determina neaparat reteaua din care face parte si, pentru ca serviciile de transmitere de sms-uri sa functioneze corect, agregatorul trebuie sa utilizeze acces in timp real la o baza de date care contine numerele portate.

Premium SMS: Prescurtare de la Premium Rate SMS = SMS cu suprataxa. SimPlus oferta solutii Premium SMS intre 0.15 si 3.0 Euro

Short Code: Este un numar de telefon special, mai scurt decat un numar normal. Poate fi utilizat pentru transmiterea si receptionarea de mesaje sms/mms sau receptionarea de apeluri audio sau video. In Romania numerele scurte sunt de 4 cifre.

Shared Short Code: este un "Short Code" utilizat de mai multi clienti; diferentierea destinatarului se realizeaza prin inserarea unor cuvinte cheie la inceputul mesajului.

SMS-MO: prescurtarea de la "Mobile Originated" si se refera la SMS trimis de utilizator de pe telefonul mobil.

SMS-MT: prescurtarea de la "Mobile Terminated"si se refera la SMS trimis catre un telefon mobil.

Televoting: se refera la vot (prin SMS sau pe voce) de la distanta si se adreseaza posturilor de televiziune, radio sau oricarui canal media care are astfel posibilitatea de a efectua sondaje de opinie pe diferite teme.

WAP: Wireless Application Protocol; este un standard utilizat pentru accesul terminalelor mobile la reteaua internet; permite vizualizarea paginilor devoltate sau convertite in WML.

vCard: este un format de fisier utilizat pentru transferul de carti de vizita electronice. Prin transmiterea unui SMS de tip vCard, destinatarul poate sa receptioneze si sa salveze foarte usor datele de contact incluse in mesaj (nume, numar de telefon etc).

Copyright 2009 simplus. Toate drepturile rezervate creat si promovat de Agentia interactiva

Home | Clienti | Servicii | Produse | Companie | Noutati | Contact | Termeni si conditii